Hollandse waterlinie

De Waterlinie lunch

Picknicken in de oude Hollandse waterlinie langs de lek, vanwaar deze plek in Willige langerak?
De rivier de lek met aan beide zijden hoge dijken doorkruist het gebied wat onder water kan worden gezet, van de Hollandse waterlinie. De vestingwerken van Schoonhoven en Nieuwpoort moesten ervoor zorgen dat deze doorgang naar Holland afdoende verdedigd kon worden. in 1794 werd aan de noordkant van de rivier nog een aarden batterij (verdedigingsplaats met kanonnen) toegevoegd. Het werk verrees in de bocht van de Lekdijk bij het binnendijkse wiel ‘Het Gat’ in Willige Langerak. Met vier stuks geschut konden de dijk, het buitendijkse land en de rivier vandaar al onder schot worden gehouden.
Vanaf de batterij was een kade op de buitenzijde van de dijk aangelegd, tot aan de zogenaamde lunetten (punten) bij de stenen beer in de verdedigingsgracht van Schoonhoven. Toen de aarden batterij niet meer nodig was, werd het verdedigingswerk deels vergraven. Een dijkmagazijn op de dijkhoogte staat nu nog op de plaats waar vroeger de kanonnen stonden.

Picknick soldaten stappen & happen
Lopend, fietsend of varend door het waterlinie gebied kun je jezelf trakteren op een picknickmand of een waterlinielunch. Indien u een picknickmand wilt afhalen, moet u contact opnemen met De Wilgensprong, graag minimaal 2 dagen van te voren. De kosten bedragen €10,- per persoon. Of u komt gezellig langs De Wilgensprong en geniet van uw waterlinielunch met een mooi uitzicht over het platteland. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

IMG_00134.jpg.840x840_q95_upscale

DSC03505 (2)